Call for Papers:
Stad och land under 1700-talet.
Nationell 1700-talskonferens anordnad av Sällskapet för 1700-talsstudier.
7–9 maj 2025 på Sätra brunn.
Deadline för abstracts: fredag 31 januari 2025
Bild: Carl Gustaf Eckstein - Utsikt mot Stockholm från Hagaparken
Sätra brunn ligger ca. 20 minuter utanför Sala med buss 62. Till Sala kommer man enkelt med tåg från Stockholm, Uppsala och Örebro. Konferensen kommer att vara liten, runt 50 deltagare. Huvudspråk på konferensen är svenska, men vi välkomnar kollegor från övriga norden och hela världen.
Många av de omfattande förändringar som skedde under 1700-talet kan knytas till dynamiken mellan stad och land, som fysiska miljöer eller centrala kategorier i föreställningsvärldar. Detta gäller såväl politiska, ekonomiska och litterära idéer som skiftande materiella förutsättningar för tillverkning, handel och jordbruk. Å ena sidan växte städerna i storlek och betydelse, och de blev alltmer centrum för nya tillverkningssätt, en ny konsumtionskultur och ett myllrande stadsliv. Å andra sidan frodades motsvarande kulturer på landets brunnsorter och herrgårdar, och på landsbygden utvecklades jordbruket samt dess otaliga binäringar.
Flera av 1700-talets mest framträdande skribenter, exempelvis ekonomi-professorn Anders Berch, betonade gränserna, och skillnaderna, mellan stad och landsbygd; i en väl fungerande allmän hushållning hade vissa aktiviteter sin plats i den ena eller andra miljön. Sådana gränser upprätthölls i vissa fall noggrant i praktiken, men avstegen – såväl de statligt sanktionerade som de mer otillåtna eller rent av illegala – var många. Skillnader mellan stad och landsbygd märks även i föreställningar och idéer som knöts till staden och landet, exempelvis fysiokraternas ekonomiska teorier som såg jordbruket som samhällets bas, eller en litterär kritik av staden, innehållandes längtan till landet och ett idealiserande av landsbygden och dess invånare.
Vi vill särskilt uppmuntra dig som är ny 1700-talsforskare att anmäla dig och uppdatera sällskapet om ny eller pågående forskning. Uppmaningen gäller såväl seniora forskare med (nyfunna?) 1700-talsintressen som nya doktorander, mastrar och masterstudenter. Även du som länge har varit aktiv inom 1700-talsforskningen är naturligtvis lika välkommen!
Vi välkomnar förslag på föredrag, presentationer och sessioner som behandlar aspekter av stad och land och relationen dem emellan under 1700-talet. Teman kan hämtas från Sverige eller utlandet och behandlas ur alla disciplinära perspektiv: ekonomiska, ideologiska, sociala, konstnärliga, litterära eller andra. Multidisciplinära angreppssätt är särskilt välkomna.
Några ämnen som kan vara intressanta är:
Har du några frågor om konferensen? Hör av dig till konferens2025@1700-tal.se